Kronprinsen som vokste opp i butikken

Da Markus Berget var liten, spilte han ishockey. Vegg-i vegg med ishallen på Hamar lå farens butikk. Dermed var veien kort fra kølle og skøyter til sokker og komfortable sofaer. Markus er eldstemann i barneflokken til Helset, og begynte for fullt i butikken i fjor, omtrent på denne tida. Nå er han 25 år og klar for å gå «all in».

Litt av hvert

– Jeg har vært litt på og av i alle år egentlig, og føler at jeg nærmest har vokst opp der. Og jeg har alltid trivdes i butikken, det var stas å få være med dit. Mer organisert jobbing ble det først mens jeg gikk på ungdomsskolen, i åttende og niende klasse. Pappa trengte hjelp i julestria, og jeg tok bussen rett dit etter skoletid. Etter videregående jobbet jeg fast der i et års tid, før jeg tok førstegangstjenesten i Stavanger. Etter at jeg returnerte fra Madla begynte jeg å jobbe litt på Esso, Myklegard i Løten, og fikk etterhvert fast nattstilling der.

Ville inn i møbelbransjen

Markus forteller at han alltid har tenkt at han ville inn i møbelbransjen. I fjor fikk han sitt første barn, noe som ikke så lett lar seg kombinere med nattjobbing. Dette falt sammen med at Helset møbler skulle lansere sin Maxi pop up-butikk og ikke lenge etter åpne en avdeling på Flisa. Da var Markus et naturlig valg. Han forteller:

– Fra juletider i fjor og framover var jeg mest på Flisa. Jeg har jo jobbet mye, og sett mye, og både jeg og de rundt meg oppdaget at jeg kunne mer enn jeg trodde. Jeg fikk større ansvar, og med det fikk jeg vist litt av hva jeg kan være god for. Dette var jo første gangen gjennom alle årene i Helset møbler at jeg kunne ha fullt fokus på butikken. Jeg ble avdelingsleder og har mange og varierte oppgaver: alt fra å bestille varer, til kundebehandling og levering og montering av møbler.

Foreldrene positive forbilder

Han sier videre at han har fått med seg mye positivt fra både faren og moren sin, og at han har plukket opp et og annet fra foreldrene som kommer godt med nå.

– Både for mamma og pappa har det vært snakk om møbler hele tida. Jeg er så vant til det. Jeg har sett mye bra, og lært av det.

– Hva skal til da, for å takle hverdagen i familiebedriften?

– Du må ha pågangsmot og driv. Du må levere! Flisa er jo en forholdsvis ny butikk, og markedet der er nytt for oss. Jeg bruker mye krefter på å få den så bra som mulig.

Hvordan utvide døgnet

Utfordringen, forteller Markus videre, er å få tida til å utvide seg, eller i det minste å strekke til. Han står i en liknende situasjon som faren hans gjorde for snart et kvart århundre siden: Å kombinere barn, familie og jobb. Arbeidstimene blir mange, og han skulle ønske han kunne være mere hjemme.

– Jeg føler mest på at tida ikke strekker til. Jeg er litt for mye borte, mer enn jeg ønsker. Det blir lange arbeidsøkter, og det er mye å følge opp. Siden vi ikke er en kjedebutikk, så faller mer på oss selv, og da blir det mye ekstrajobbing uansett hvordan du snur og vender på det.

Verst for de andre

– Fordeler og ulemper ved å være en del av familiebedriften?

– Jeg tror egentlig det er verst for de i familien vår som ikke er med. De er nok ganske lei av alt snakket og all oppsummering på familiemiddager og bursdager. For oss går jobb og familie over i hverandre. Det er jo nesten så du drømmer om det om natta! Det er få ulemper synes jeg. En fordel er for eksempel at vi kan snakke med hverandre på en åpen og ærlig måte. Man tør å være tøffere. Jeg hadde kanskje vært litt mer forsiktig med kritikk dersom det ikke hadde vært faren min som hadde vært sjefen. Selvfølgelig kan det gå en kule varmt innimellom. Men vi finner alltid en løsning sammen.

Leser mellom linjene

– Hvile egenskaper har du, som kommer godt med i denne jobben?

– Jeg føler at jeg er flink til å kommunisere med alle typer mennesker, kanskje spesielt med eldre folk. Jeg har ofte en god dialog med den eldre generasjonen. Jeg lytter og leser folk godt, er god på kroppsspråk, og oppfatter en del ting som sies mellom linjene. Jeg tar hint, og det er nyttig. Også er jeg stort sett veldig blid, og har en lang strikk. Jeg er både tålmodig og målbevisst. Det har jeg nok fra faren min. I tillegg til måten man står overfor kunden på. Privat er jeg litt reservert, og ikke den som tar ordet. Som selger er jeg nok mer frampå. Jeg har lært mye av hvordan faren min framstår som selger; profesjonell, men ikke påtrengende. Hvordan han plukker opp signalene, og kommuniserer med kunden.

Investering for framtida

Markus er en aktiv fyr, som til vanlig spiller både fotball og innebandy. Men det har jo ligget brakk i år. Og han har fullt opp uansett med barn og familie.

– Butikken på Flisa er hjertebarnet mitt. Den har endret seg veldig siden mars blant annet i forhold til hvordan butikken fremstår. Folk ser en tydelig forandring og gir positive tilbakemeldinger. Kundestrømmen er økende, og det er et godt tegn. Jeg har altfor mange arbeidstimer, men jeg sier til meg selv at dette er en investering for framtida. Målet mitt er å føre familiebedriften videre, eventuelt sammen med Viktoria, eller en annen i familien. Jeg ønsker å kunne ta over etterhvert, og uansett gjøre Helset møbler størst og best mulig, avslutter Markus.

Send henvendelse

Fyll inn dine opplysninger nedenfor, så kommer vi tilbake til deg så fort som mulig.